Heeft stress invloed op je gewicht? Lees hier verder.
Bij overgewicht is de eerste logische stap om je energie-inname te verlagen en het energieverbruik te verhogen zodat een negatieve energiebalans ontstaat. Een goed functionerend lichaam lokaliseert in dat geval de opgeslagen vetreserves om als brandstof te gebruiken. Maar niet altijd geldt het gezegde “ieder pondje gaat door het mondje”.

Stress en de aanmaak van cortisol
Adrenaline - Noradrenaline - Cortisol
De stress die veel mensen vandaag de dag ervaren is geen kortdurende stress zoals het moeten wegrennen voor een wild dier. De stress is vaak van langdurige aard door moderne problemen zoals werkdruk, relatieproblemen of een hoge hypotheek. Het gaat dan over langdurige spanning of angst, wat ervoor zorgt dat het lichaam in opperste staat van paraatheid komt. Door dit beschermingsmechanisme tegen gevaar vanuit de oertijd konden we snel de nodige actie ondernemen: fight, freeze or flight. Tegenwoordig hoeven we meestal niet meer weg te rennen, maar de lichamelijke reactie op stress is nog precies hetzelfde: alertheid, verhoogde hartslag, diepere en snellere ademhaling en een opgejaagd gevoel.
Wat gebeurt er in het lichaam bij stress?
Bij acute stress worden adrenaline en noradrenaline aangemaakt. Deze hormonen zorgen voor een versnelde hartslag, zodat er meer zuurstof naar de spieren gaat om te kunnen vechten of vluchten. Bij langdurige stress stuurt de thermostaat in je hersenen ‘de hypothalamus’ de hormoonklier ‘hypofyse’ aan om de bijnieren cortisol te laten produceren. Dit systeem noemen we de HPA-as (Hypothalamus, Pituitary, Adrenal), in het Nederlands hypothalamus-hypofyse-bijnier as. Cortisol zorgt ervoor dat er glucose wordt vrijgemaakt uit vetweefsel en spierweefsel om voldoende energie te hebben om te kunnen vechten of vluchten.
Cortisol en buikvet
Cortisol heeft een directe invloed op de hoeveelheid buikvet. Wanneer het grootste gedeelte van iemands lichaamsvet zich op de buik bevindt (en de overgang hier niet verantwoordelijk voor is), dan is de kans groot dat dit het gevolg is van een te hoge productie van het hormoon cortisol óf het onvermogen van de lever om een teveel aan cortisol af te breken. Cortisol zorgt ervoor dat in een stresssituatie eiwitten uit spierweefsel worden omgezet in glucose (suiker) om energie te leveren. Deze suiker komt in de bloedbaan terecht zodat je genoeg brandstof hebt voor de vecht- of vlucht reactie. Wanneer deze energie niet wordt verbruikt dan wordt de vrijgekomen glucose vervolgens omgezet in vet dat op de buik belandt.
Cortisolresistentie
Bij chronische stress wordt constant cortisol aangemaakt. De cortisolreceptoren zijn daardoor continu bezet. Op den duur worden de cellen steeds ongevoeliger voor cortisol.
Symptomen cortisolresistentie
Vet bevindt zich voornamelijk op de buik, verder dunne ledematen
Niet kunnen inslapen
Moe wakker worden
Weinig spieren
Concentratiestoornissen
Gevoel van uitputting (ochtend)
Verhoogde stressgevoeligheid
Verlaagde pijndrempel
Verhoogde spierspanning
Slecht korte termijn geheugen
Herken jij jezelf in bepaalde symptomen en vermoed je dat dit bij jou speelt? Kijk dan eens goed naar jezelf en jouw leven. Heb je het eigenlijk echt te druk of zijn er dingen die maar in je hoofd rond blijven spoken? Blijf er niet mee zitten maar ga ermee aan de slag! Lukt het je niet alleen, kom bij ons langs aangezien we naast een gezonde levensstijl ook altijd aandacht hebben voor hoe jij je leven positief kan veranderen zodat ook het afvallen niet een straf wordt!