top of page

Heb ik nou echt honger?

Er zijn veel verschillende soorten honger. Het is goed je daar bewust van te zijn, en jezelf af te vragen; 'wat voor honger heb ik nu op dit moment'?

Is het:

1.  lichaamshonger

2. concentratiehonger

3. constante honger

4.  zintuigenhonger

5.  verveelhonger

6.  valse honger

7.  afterparty honger

8.  emotiehonger

9.  gewoontehonger

10 vermoeidheidshonger 

11 hormonale honger?


Lichaamshonger is de 'echte' honger. Je maag is leeg en je moet eten. Lichaamshonger herken je, doordat je honger na het drinken van bijv. een glas water, niet overgaat.

Je kunt je minder goed concentreren, je wordt slaperig en  kunt hoofdpijn krijgen. 

Allemaal tekenen dat je lichaam door zijn energievoorraad heen is. Soms wordt je zelfs chagrijnig. Denk aan de reclame van Snickers :-)

Negeer deze honger niet! Een paar keer per dag heb je een goede voedzame maaltijd nodig om te kunnen functioneren.


Concentratiehonger kun je krijgen na langdurige inspanning, je merkt dat je focus en concentratie verliest. Onze hersenen gebruiken dagelijks 20% van de energiebehoefte. Zorg daarom niet alleen voor voldoende gezonde voeding; vezelrijke en langzame koolhydraten en een ruime portie eiwitten, maar zorg ook dat je in beweging komt. Beweging zorgt voor zuurstof in de hersenen! En dit zorgt ervoor dat de verbranding van glucose op gang komt. 

Constante honger is een onstilbare honger, waar je je geen raad mee weet. Continue denk je maar aan eten, je wordt er door beheerst. De oorzaak hiervan ligt vaak bij eenzijdige voeding. Voeding die bestaat uit snelle koolhydraten, en te weinig uit eiwitten en vezels. Hierdoor wordt je lichaam niet verzadigt en heb je een te hoge afgifte van insuline in je bloed, en heb je constant behoefte aan eten, terwijl er geen sprake is van honger. Ga eens kritisch na waar jouw maaltijden uit bestaan;  voeden ze genoeg? Wanneer dit niet het geval is komt je lichaam voedingsstoffen tekort en blijft het vragen om eten. 

Zintuigenhonger wordt ook wel oog-, neus- en oorhonger genoemd, en wordt veroorzaakt door een prikkel in de omgeving. Bijv. door de geur van een patatkraam, of het zien van koek en snoep in de supermarkt. Je maag kan dan echt gaan knorren, maar houdt in je achterhoofd dat dit hongergevoel is opgewekt door je zintuigen en dus geen echte honger is! Als je dit kunt onderscheiden ben je je hongergevoel de baas! Zorg ervoor dat je de koek en snoep (als dat je verleiding is) niet koopt, of thuis in het zicht ligt. Focus je op andere dingen dan bijv. de geur van patat, en loop een ander straatje in. Belangrijk is ook om een vaste structuur in je eetpatroon te hebben; eet 5 a 6x per dag zodat je makkelijker verleidingen kunt weerstaan. 

Heb jij weleens verveelhonger gehad? Wanneer je druk bent denk je niet aan eten, maar op het moment dat je even niks te doen hebt, zie je jezelf opeens op weg naar de voorraadkast ;-). Herkenbaar?

Bedenk voor jezelf op welke momenten jij dit hebt, en maak een plan. Hoe ga ik om met deze valkuil? 

Valse honger  voelt als honger, maar eigenlijk is het dorst. Je lichaam vraagt om vocht. Dit kun je makkelijk checken door eerst een groot glas water te drinken; bij een dorstprikkel verdwijnt het hongergevoel.  Het is belangrijk dat we 1,5 tot 2 liter vocht per dag binnen krijgen; het liefst water. Vermijdt zoete sappen en frisdranken!

Je kunt ook een soepje (zonder room, vermicelli of aardappel) nemen; het vult maar bevat weinig calorieën. Lekkere soeprecepten vind je in het Powerslim kookboek of op de PowerSlim receptenpagina.

Tot hier ons blog over hongergevoelens. De eerste 6 hebben we getackeld. :-)

Wordt vervolgd .........Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon

Blog

bottom of page