top of page

Buikvet: hoe kom ik er vanaf!?


Bijna iedereen die bij ons komt om gewicht te verliezen, wil ook graag minder vet op de buik. Voorheen dacht men dat je niet zelf kon bepalen waar je zou afvallen, en dat je dan maar moest hopen dat het vet van je buik afging, en niet iedereen begint over je ingevallen bekkie :-)

Gelukkig is deze opvatting achterhaald! In dit stukje geven we je 3 tips waarmee je buikvet kunt verliezen.

We hebben twee soorten buikvet, het vet dat we opslaan direct onder de huid (het rolletje dat zo vervelend over je broek hangt) en het vet dat we opslaan dieper in ons lichaam tussen de organen. Ook wel visceraal vet genoemd. Dit visceraal vet heeft als functie onze organen te beschermen als een soort stootkussentje. Echter als je te veel vet opslaat tussen je organen kan dit je risico op hart- en vaatziekten en diabetes flink verhogen. Dit komt doordat dit vet o.a. hormonen en ontstekingseiwitten aanmaakt. Daarbij komt dat wanneer je te veel vet rond je organen hebt deze organen zelf ook minder goed gaan functioneren.

Help, heb ik teveel visceraal vet?

Om dit te meten heb je een bio impedantie weegschaal nodig. Dit is een weegschaal die aan de hand van een klein stroomsignaaltje dat door je lichaam gaat, kan meten hoeveel visceraal vet je hebt. Helaas kun je dit niet meten met een gewone weegschaal. Wel kun je dit gratis meten bij ons.

Drie tips om buikvet te verliezen:

- Zorg voor een goede nachtrust! Dit is van essentieel belang om de aanmaak van verschillende hormonen in balans te houden, waaronder het 'stresshormoon' cortisol. Als je cortisolspiegel te hoog is, is de kans groter dat je vet gaan opslaan op je buik. En laat naar bed, betekent ook vaak dat je last krijgt van 'lekkere trek' en gaat 'zoeken' naar eten. :-)

-Beweeg voldoende! Het is een fabel dat je door het doen van veel buikspieroefeningen buikvet gaat verbranden. Combineer liever cardiotraining (trainingen waarmee jij je hartslag verhoogt) met krachttraining. En train hiermee vooral ook de grote spiergroepen zoals de spieren in je rug en benen. Hoe meer spiermassa je hebt hoe meer je verbrandt, ook als je stilzit! Ben je niet zo'n sporter, ga dan wandelen. Wel lekker doorstappen, zodat je hartslag omhoog gaat.

-Eet minder Koolhydraten en eet meer eiwitten! Buikvet wordt vooral aangemaakt door een inname van teveel koolhydraten. De snelste manier om van je overtollige vet af te komen is het volgen van een koolhydraatarm- en eiwitrijk dieet. Voldoende eiwitten zorgen ervoor dat je je spiermassa houdt en vet verliest. Je valt dus gemakkelijker af op de plaatsen waar je wilt afvallen. Een aantal voorbeelden van voeding die ook helpt je buikvet te verliezen zijn eieren, avocado, rode peper, zalm en broccoli.

Bij MindYourBodyCoach in Brielle krijgt je nog veel meer handige tips van ons. Bel of mail ons voor een afspraak. Tot snel!

Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon

Blog

bottom of page